Tak jak kiedyś dla wielu osób normą były lodówki, które wymagały regularnego odmrażania, tak teraz standardem są urządzenia wyposażone w technologię No Frost. Stosowana jest ona we wszystkich chłodziarkach Samsung, co daje wiele korzyści, o których dowiesz się w poniższym artykule. Sprawdź, czym jest lodówka No Frost i poznaj inne technologie stosowane w urządzeniach marki Samsung.
Lodówka Samsung No Frost – czym jest technologia No Frost?
Mówiąc w dużym uproszczeniu lodówka Samsung No Frost to urządzenie bez szronu. Co jednak sprawia, że szron nie osadza się na ściankach lodówki? Odpowiada za to system cyrkulacji powietrza, który monitoruje poziom wilgotności we wnętrzu i odprowadza nadmiar wilgoci poza lodówkę. Technologia ta ma kilka ważnych zalet. Przede wszystkim eliminuje konieczność rozmrażania urządzenia i pomaga zaoszczędzić energię, ponieważ warstwa szronu sprzyja większemu jej zużyciu. Co więcej, ze względu na brak szronu, masz zawsze taką samą pojemność zamrażalnika do wykorzystania.
Wnętrze lodówki pokryte szronem jest także trudniejsze w utrzymaniu w czystości, ponieważ do szronu bardzo łatwo przykleja się brud. Również produkty mogą się do siebie przyklejać, co jest mało higieniczne. Chłodziarka No Frost rozwiązuje ten problem. Warto również wspomnieć, że odpowiednia cyrkulacja powietrza we wnętrzu pomaga przedłużyć świeżość żywności.
Lodówka No Frost Samsung – jakie urządzenia masz do wyboru?
Czy lodówki Samsung No Frost można bez problemu dopasować do swoich potrzeb? Jak najbardziej. W ofercie marki Samsung znajdziesz dwa rodzaje urządzeń z technologią No Frost – wolnostojące oraz do zabudowy. Wśród nich dostępne są modele jednodrzwiowe, dwudrzwiowe, Side by Side, Combi, Combi MAX, Multidoor oraz French Door. Różnią się one od siebie liczbą drzwi, pojemnością czy dostępnymi funkcjami i technologiami.
Zanim wybierzesz konkretny model, sprawdź ilość dostępnej przestrzeni w kuchni. Jeśli zależy Ci na dużej pojemności mimo standardowych rozmiarów, zwróć uwagę na lodówki wyposażone w technologię SpaceMax™. Dzięki innowacyjnemu systemowi izolacji zastosowano cienkie ścianki wewnątrz lodówki, co umożliwiło zwiększenie wolnej przestrzeni na produkty.
Lodówki Samsung No Frost – technologie i funkcje wykorzystywane w urządzeniach
Choć No Frost jest jedną z podstawowych technologii, stosowanych w lodówkach Samsung, warto poznać również pozostałe, które nie tylko ułatwią użytkowanie urządzenia, ale także pomogą zachować świeżość żywności na dłużej.
Niektóre modele, np. lodówka No Frost Samsung Bespoke RB34C7B5D39, wyposażone są w system All-Around Cooling. Odpowiada on za równomierne rozprowadzanie zimnego powietrza, tak by dotarło ono do każdego zakamarka urządzenia. Dzięki temu żywność może być dłużej świeża, a Ty nie musisz się zastanawiać, w którym miejscu ułożyć produkty, by miały optymalną temperaturę.
Innym, ciekawym rozwiązaniem, dostępnym w wybranych modelach marki Samsung, jest funkcja szybkiego zamrażania i schładzania Power Freeze oraz Power Cool. Pozwala ona na szybkie zamrożenie lub schłodzenie żywności, np. gdy najdzie Cię ochota na domowe lody lub chcesz przygotować zimne napoje dla gości.
Chłodziarka No Frost, np. BRB26715CWW/EF, może być wyposażona również w strefę Cool Select+. Oferuje ona elastyczność i swobodę wykorzystania przestrzeni dzięki możliwości dopasowania temperatury w zamrażalniku do konkretnego rodzaju żywności. Możesz więc bez problemu zamienić zamrażarkę na chłodziarkę, kiedy tylko zachodzi taka potrzeba.
Jak widać chłodziarka No Frost może zaoferować Ci wiele przydatnych funkcji i technologii. Duży wybór modeli sprawia, że bez problemu dopasujesz urządzenie do swoich potrzeb.
Tekst przygotowano w ramach płatnej współpracy z Samsung Electronics Polska